Jan van Eyck Academie

Gamal Fouad is a writer and, together with Claire Fons, forms the artist duo Felix & Mumford who have exhibited in Berlin and Bologna, and whose work was acquired for the collection of the Centraal Museum Utrecht. His first book Oneindig eiland (‘Infinite island’) was published in 2016, a hilarious novel about a man who’s invited to teach a writing course on a tropical island, even though he’s never been published himself. Fouad evokes the atmosphere on the island with masterly precision, and is deftly comic in telling the story of the course leader and participants. It’s a captivating novel, somewhat reminiscent of The world according to Garp. [1] His second work De voorhuidenverzamelaar (‘The foreskin collector’ Querido, 2018) was nominated for the Biesheuvel award for the best short stories. Gamal draws on his own youth in Alexandria as well as his experiences as an artist in Berlin for his stories. These are symbolic narratives populated by archetypes, where Fouad works highly associatively. As writer in residence, Gamal Fouad made a statement by buying a prefab cabin online and placing it in the garden of the academy, so he could write in it. In front of the cabin, he built a small fire and had long chats with the other artists around it. He wrote a number of uncompromisingly precise texts about these conversations, Op zoek naar de ontbrekende tijd (‘Searching for absent time’), which can be listened to inside the cabin during the Open Studios.

Gamal Fouad’s residency was made possible with support from the Dutch Foundation for Literature.


[1] The novel is also compared in the press to The Savage Detectives by Roberto Bolaño, and Revizor by Nikolai Gogol.

“build yourself a hut, and there begin the grand process of devouring yourself alive.”

W. E. Channing (poet)

Open Studios 2021: Schrijversprogramma JvE

Open Studios 2021: Writers’ Programme

In this Jan van Eyck Academie literary programme, the institute’s participants, former and current, read from their work. The programme is moderated by Erik Lindner, writer, poet and Jan van Eyck literary coordinator.
Thu 24 Jun 2021 – Sat 26 Jun 2021

Fri 25 Jun 2021 Hamja Ahsan, Gamal Fouad, Gerda Blees.

Kijk hier het literaire programma terug.

Verhalen

Gamal schreef het verhaal Rigor voor Roxxie, een graphic novel van Michael Kirkham (MMKoehn Verlag, 2015). Een van zijn verhalen is opgenomen in de verhalenbundel Verhalen voor het slapengaan (Querido, 2020).

Extra Extra Magazine

As a writer and visual artist, Gamal Fouad’s stories question what it means to do creative work. In his novels, a man is offered a prestigious teaching position at a writing school but has never published anything of note. A young artist contemplates a past life that he has left behind. You’ll find Gamal wandering the city streets, sketching, making notes; reading graffiti and staring into space while he waits for traffic lights to change. As part of the collective Felix & Mumford, Gamal created a series of maps about the process of gentrification, narrating locations such as Rosa Luxemburg Platz in Berlin through text and paintings.

Gamal wrote the short story The fall of Eros.

No 16

De Reismicrofoon: Gamal Fouad

Slapeloze nachten en knikkende knieën: in de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn/ haar werk officieel het daglicht ziet. Deze keer geven we de microfoon mee aan schrijver Gamal Fouad. De schrijver is in 1976 geboren in Alexandrië en debuteerde in 2016 met zijn eerste boek: Oneindig Eiland. Deze week verscheen zijn tweede boek: De Voorhuidenverzamelaar, een aangrijpende verhalenbundel die wordt gekenmerkt door warme, heldere en lichte verhalen. De Reismicrofoon: Gamal Fouad is hier te beluisteren

Gamal Fouad ontmoet Mischa Andriessen

Het gesprek is online te volgen via deze link

Jan van Eyck writer-in-residence Gamal Fouad gaat in gesprek met dichter Mischa Andriessen op donderdag 26 november om 20.00 uur in de Jan van Eyck Academie in Maastricht.1 Met dit gesprek rondt Gamal Fouad zijn drie maanden durende werkperiode aan de academie af. De beide schrijvers spreken over hun schrijfproces en de raakvlakken tussen hun werk, en over de rol van beeldende kunst en muziek in hun werk en leven. Het gesprek wordt geleid door Erik Lindner, schrijver, dichter en coördinator van het schrijversprogramma van de Jan van Eyck Academie.

In verband met Corona-veiligheidsmaatregelen is het niet mogelijk extern publiek te verwelkomen, iedereen is van harte welkom om het gesprek online te volgen.
De boeken van de twee schrijvers zijn verkrijgbaar bij boekhandel De Tribune in Maastricht.

Gamal Fouad is schrijver en beeldend kunstenaar. Hij debuteerde in 2016 met zijn roman Oneindig eiland (Querido). In 2008 won hij de Nieuw Proza Prijs en in 2019 werd hij genomineerd voor de J.M.A. Biesheuvelprijs met zijn verhalenbundel De voorhuidenverzamelaar (Querido, 2018). Onlangs werd het verhaal Nachtwacht opgenomen in de verhalenbundel Verhalen voor het slapengaan (Querido, 2020). Momenteel werkt Fouad aan zijn nieuwe roman Oefeningen in nederigheid. Als beeldend kunstenaar vormt Fouad samen met Claire Fons het kunstenaarsduo Felix & Mumford.

Mischa Andriessen debuteerde in 2008 met de gedichtenbundel Uitzien met D, waarvoor hij de C. Buddingh’-prijs ontving. In 2012 volgde de bundel Huisverraad, die werd bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs. In 2014 werd hem het Charlotte Köhler Stipendium toegekend. Zijn vierde bundel Winterlaken verscheen in 2019. Andriessen is naast dichter ook recensent van jazzmuziek en beeldende kunst.

Erik Lindner schreef meerdere dichtbundels zoals Terrein (2010), Acedia (2014) en Zog (2018). In 2013 verscheen zijn debuutroman Naar Whitebridge. Zijn tweede roman verschijnt in april 2021.

De voorhuidenverzamelaar

‘In de file op de ringweg kwam het zomaar bij hem op. De gedachte aan God. En aan zijn gevoel voor humor in het bijzonder. Ja, hij wist het nu zeker. Als God bestond was hij een humorist.’ Dat schiet de jonge kunstenaar die net in Berlijn een kamer heeft gehuurd te binnen. Islamitisch opgevoed als zoon van een Egyptische vader en een Nederlandse moeder groeide hij op in Egypte, een verleden dat hij achter zich heeft gelaten. Zoals blijkt in het aangrijpende openingsverhaal, waarin hij naar zijn geboorteland terugkeert om zijn stervende grootvader een laatste groet te brengen. Warm, helder en licht, dat kenmerkt al Fouads verhalen.

De voorhuidenverzamelaar werd in 2019 genommineerd voor de J.M.A. Biesheuvelprijs.

  • E-book
  • ISBN: 9789021407975
  • Prijs: € 10,99
  • Publicatiedatum: 06-02-2018
  • Paperback
  • ISBN: 9789021407968
  • Prijs: € 20,99
  • Publicatiedatum: 06-02-2018

Oneindig Eiland

Het is een merkwaardige speling van het lot: Ka wordt uitgenodigd om op de Antillen een schrijfcursus te komen geven, en hij schrijft wel, maar heeft nog nooit een roman gepubliceerd – laat staan dat hij de gevierde schrijver is waarvoor men hem houdt. Hij besluit de uitnodiging niettemin aan te nemen en dat is het begin van een reeks hilarische en ontroerende gebeurtenissen.

Oneindig eiland is een ijzersterk debuut over literatuur als luxe en literatuur als troost. Gamal Fouad schreef een meeslepende roman waarin ernst en humor moeiteloos in elkaar overvloeien en waarin niet alleen de sfeer van het eiland goed getroffen is, maar ook het wezen van de kunst.